Domov | Pomoč | Kazalo | Natisni | Priporoči | Oddaljena pomoč
 
 CADIS home :: Piškotki
Uporabniško ime
Geslo
Prijava
Še niste registrirani?

V tem seznamu ni novic.

Piškotki

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Nova zakonodaja uporabe piškotkov ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila – pod kakšnimi pogoji in kako je piškotke in podobne tehnologije dovoljeno uporabljati. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.

Na straneh  Infomacijskega pooblaščenca Republike Slovenije lahko preberete več o  smernicah glede uporabe piškotkov.

Spletna aplikacija samodejno ne zajema ali hrani nobenih vaših osebnih podatkov, razen IP naslova (protokola, ki omogoča prenos podatkov med dvema povezavama na internetu), internetnega brskalnika, ki ste ga uporabili ter podatka o seji (session) oziroma dolžini vašega obiska na naši spletni strani. Te informacije so anonimne, služijo zgolj sistemski administraciji in nam pomagajo oceniti uporabnost naše spletne strani.

Piškotki so kratke tekstovne datoteke, ki se lahko razpošiljajo in shranijo na vašem računalniku, pametnem telefonu ali katerikoli drugi napravi, ki dostopa do spletnih strani preko interneta. Piškotki lahko služijo zbiranju informacij o načinu kako uporabljate neko spletno stran, in posledično prilagajanju vsebin spletne strani ob vašem naslednjem obisku.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavo na spletno stran), za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

Več o piškotkih lahko najdete na spletni strani  http://www.allaboutcookies.org, vključno z navodili kako jih pobrišete.

Vsi osebni podatki, ki nam jih posredujete, bodisi preko spletnega obrazca ali elektronske pošte, bodo z naše strani uporabljeni samo za potrebe postopka aplikacije.

Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani

Ime Namen Trajanje
PHPSESSID Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami. dokler ne zaprete brskalnika
fe_typo_user Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami. dokler ne zaprete brskalnika

Piškotki tretjih oseb

S pomočjo teh piškotkov beležimo statistiko obiskovalcev. Ti piškotki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih informacij, služijo le za zagotavljanje unikatnosti obiskov.

Storitev Google Analytics nastavi naslednje piškotke:

Ime Namen Trajanje
__utma Določitev unikatnih obiskovalcev našega spletnega mesta. 2 leti
__utmb Izračun povprečnega časa obiska spletnega mesta. 30 minut
__utmc Izračun povprečnega časa obiska spletnega mesta. dokler ne zaprete brskalnika
__utmz Informacija o tem, kako ste prišli na to spletno stran (npr. direktno ali prek povezave, iskalnika, sponzorirane povezave). 6 mesecev

 

Več o  Google Analytics piškotkih.

V kolikor ne želite posredovati informacij za potrebe statistike obiska, lahko  blokirate samo Google Analytics piškotke.

 

Kako upravljati s piškotki?

Večina spletnih brskalnikov omogoča, da nastavite vaše piškote. Piškotke lahko zavrnete ali jih sprejmete s funkcijo, vgrajeno v spletne brskalnike. Če piškotke zavrnete, lahko naprej uporabljate našo spletno stran, vendar določene podstrani ne bodo delovale.

V nadaljevanju se nahajajo povezave do navodil, kako lahko izključite piškotke na vašem spletnem brskalniku.

 Google Chrome

 Internet Explorer

 Mozilla Firefox

 Opera

 Apple Safari

 

 

 

Upravitelj spletne strani: CADIS d.o.o.